076 5228847

Bevalling

Thuis

Medisch gezien is thuis bevallen veilig. Verloskundigen zijn getraind risicopatiënten te selecteren en verwijzen bij elke verdenking op risico naar een gynaecoloog (= medische indicatie)

Belangrijk is dat u zich prettig voelt in de omgeving waarin u bevalt.  Ontspanning geeft vaak een vlottere bevalling. Maak ook gerust uw  wensen kenbaar (baarkruk, badbevalling, speciale gasten of werkwijze). Wij trachten hieraan zoveel mogelijk gehoor te geven, zolang het medisch verantwoord is. U kunt deze wensen op papier zetten in de vorm van een bevalplan zodat wij zorgen dat ze in uw dossier terecht komen.

Tijdens de bevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster.
De kraamverzorgster zorgt na de bevalling ook voor u en uw kindje.

 

Geboortecentrum Origine

Wij zijn als praktijk verbonden aan Origine en hebben een intensieve samenwerking met het geboortecentrum en het personeel op de afdeling.

Wanneer u kiest voor bevallen in geboortecentrum Origine in het Amphia ziekenhuis kan een eigen bijdrage verschuldigd zijn. Informeer bij uw verzekering.
Er zijn in Origine volop faciliteiten o.a. voor het verblijf van de partner en het ontvangen van bezoek. Dit alles in een huiselijke sfeer. 
Voor info en inschrijving kijk op: www.geboortecentrumorigine.nl

Als u in Origine bevalt, begeleidt ook één van ons uw bevalling zoals bij een thuisbevalling. Vaak komen we eerst thuis kijken of de bevalling daadwerkelijk begonnen is, waarna u zelf het moment kiest om naar Origine te gaan. Tijdens de bevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster van Careyn.

 

Medische indicatie

Als u een verhoogd risico heeft op bepaalde complicaties bevalt u onder supervisie van een gynaecoloog in het Amphia-L op de begane grond waar zich de medische verloskamers bevinden.
Uw verloskundige draagt dan de zorg en verantwoordelijkheid over aan de gynacoloog via de klinische verloskundige op deze afdeling.

 

Beladvies

De normale periode om te bevallen ligt tussen de 37 en 41/42 weken.
Een bevalling begint meestal met een beetje buikpijn die overgaat in weeën. Een beetje bloedverlies hoort hierbij.

Wanneer dient u ons te bellen?

  1. Waneer je een uur lang pijnlijke weeën hebt die om de 5 minuten terugkomen en ongeveer 1 minuut aanhouden.
  2. Als je vliezen breken.

Als vliezen ’s nachts breken zonder weeën kan tot de ochtend worden gewacht met bellen, mits het vruchtwater niet groen is en het hoofdje is ingedaald.

 

Verschillende houdingen tijdens de weeën

Er zijn verschillende houdingen om weeën op te vangen. Belangrijk is dat u er zich prettig bij voelt en kan ontspannen tot zover dat mogelijk is.

Enkele manieren zijn

  • op bed liggen, op rug of op uw zij
  • zitten, op een stoel of bijv. een speciale daarvoor gemaakte bal.
  • rondlopen, of staan
  • hangen, aan de rand van uw bed of uw partner
  • liggen of zitten in bad of douche

Baarkruk
Het is ook mogelijk om zittend op een baarkruk te bevallen, wij kunnen een baarkruk meenemen desgewenst

Badbevalling
Indien u niet alleen weeën wilt opvangen in warm water maar ook echt in bad wilt bevallen is het nodig een speciaal bad te huren.
In Origine is dit meestal niet nodig, er is een kamer met een groot rond bevalbad.
Wij hebben allebei ervaring met badbevallingen.

 

Pijnbestrijding

Bij een vlot verlopende bevalling is pijnstilling meestal niet nodig.

U kunt met warmte de pijn enigszins verlichten. Dit kan met een warme kruik, douche of een warm bad. Regelmatig van houding veranderen helpt ook meestal. Ook massage door de partner kan de weeën draaglijker maken.

Mocht het zijn dat u de pijn ondraaglijk vindt, dan is er 24 uur per dag de mogelijkheid om te verwijzen naar een gynaecoloog waar men samen met u kijkt wat op dat moment nodig is.

   
http://www.deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/223/jouw-bevalling-hoe-ga-je-om-met-pijn/

 

 

 

 

 

 

 


              http://www.voorlichtingsavondbevallen.nl

We zijn altijd bereikbaar via
Tel: 076 5228847

Dit nummer staat doorgeschakeld naar de mobiele telefoon van de dienstdoende verloskundige. Indien we even niet op kunnen nemen of in gesprek zijn, hoort u het spoedpiepernummer. Géén spoed, graag later terugbellen.

Spreekuur in Breda en Prinsenbeek na telefonische afspraak.

Breda, Haagse Beemden Essendonk 7a
Prinsenbeek, Klaverveld 55