076 5228847

Kraambed

Het kraambed bestaat uit de eerste 10 dagen na de bevalling. De dag van uw bevalling tellen we als de eerste dag. Tijdens het kraambed zal de kraamverzorgster voor u en uw kindje zorgen. Ze helpt u met de verzorging van uw kindje, zoals temperaturen, in bad doen en aankleden.

De kraamverzorgster zal bij u elke dag controles verrichten. Namelijk het bloedverlies, de hoogte van uw baarmoeder, borsten, uw pols en temperatuur. Verder zal ze u helpen met het aanleggen van uw kindje als u borstvoeding geeft.

Naast de verzorging van uw beiden zal de kraamverzorgster licht huishoudelijk werk doen. Maar in eerste plaats is ze er voor u en uw kindje.

Wij komen ook regelmatig langs om te kijken of er zich problemen voordoen en verwijderen eventuele hechtingen op dag 6/7.

Baby voeding

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat borstgevoede kinderen zich beter ontwikkelen en minder vaak ziek en/of allergisch zijn dan kinderen die kunstvoeding krijgen. Ze hebben ook minder kans op astma, overgewicht en suikerziekte op latere leeftijd.

Wij raden daarom aan een weloverwogen beslissing te nemen over de keuze van voeding.

Belangrijk is extra vit K en D aan de baby te geven indien u borstvoeding geeft. Bij flesvoeding is alleen extra vit D aanbevolen!

          Vit K :    150 microgram per dag
          Vit D :      10 microgram per dag  (ofwel 400 IE)

Hielprik en gehoorscreening

Tussen de 5e en de 7e dag zal er een wijkverpleegkundige langskomen voor de hielprik en de gehoor screening. Bij de hielprik wordt er wat bloed uit de hiel van uw kindje afgenomen. Er wordt op 17 verschillende aandoeningen getest. Daarbij gaat het om een aandoening van de schildklier, een aandoening van de bijnier, een bloedziekte (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk, maar komen gelukkig niet vaak voor. Voor verder informatie zie www.rivm.nl/hielprik

Ook zal er een gehoorscreening gedaan worden om te bepalen of uw kindje voldoende kan horen om te leren spreken.

Aangifte

Aangifte van geboorte moet binnen drie werkdagen op het gemeentehuis van de plaats waar het kind is geboren. Neem uw paspoort mee en indien van toepassing uw trouwboekje.

Veilig slapen ter preventie van wiegendood

  • Rugligging heeft de voorkeur, vermijd buikslapen.
  • Liever geen hoofdbescherming, kussens en speelgoed in bed.
  • Pak uw baby niet te warm in, liefst dekens i.p.v. dekbedjes en pas op met kruiken.
  • Vermijd rooklucht bij de baby.
  • Maak het bed kort op. (kans om onder de dekens te kruipen is kleiner)
  • Een wiegje op je slaapkamer is ideaal, maar een baby in je bed als je zelf slaapt geeft juist meer risico.

 

We zijn altijd bereikbaar via
Tel: 076 5228847

Dit nummer staat doorgeschakeld naar de mobiele telefoon van de dienstdoende verloskundige. Indien we even niet op kunnen nemen of in gesprek zijn, hoort u het spoedpiepernummer. Géén spoed, graag later terugbellen.

Spreekuur in Breda en Prinsenbeek na telefonische afspraak.

Breda, Haagse Beemden Essendonk 7a
Prinsenbeek, Klaverveld 55