076 5228847

Controles

Eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je met ons contact opnemen om een afspraak te maken. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. 
De eerste controle plannen we meestal rond 7 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze afspraak duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Bij dat eerste bezoek maken we een echo om een indruk te krijgen van de zwangerschapsduur en vitaliteit.
We zullen een aantal vragen stellen over je gezondheid, levenswijze, de gezondheid van je partner en andere familieleden. 
Verder bespreken we eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen.
Er worden ook al een paar lichamelijke controles gedaan zoals je bloeddruk meten, je gewicht bepalen en we onderzoeken je buik om de grootte van je baarmoeder te beoordelen.
Je krijgt folders mee met belangrijke informatie, een formulier om bloed te laten prikken en formulieren voor de eerste medische echo's.
Bij dit eerste bezoek zal ook gevraagd worden of je informatie wil krijgen over prenatale screening. Als je dit inderdaad wenst, dan krijg je van ons nog extra informatie over de mogelijkheden die er zijn om je baby te laten onderzoeken of een aantal aangeboren afwijkingen. Je kunt zelf alvast eens kijken op http://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl 

 
Op onze hoofdlocatie Essendonk 7a is een echoapparaat aanwezig en er is een prikpost voor bloedonderzoek.  

Vervolgcontroles

Tijdens je gehele zwangerschap kom je regelmatig op de praktijk voor controles. Bij iedere controle houden we nauwgezet het verloop van de zwangerschap in de gaten. De groei van je baarmoeder wordt gecontroleerd, we luisteren naar het hartje van de baby en vanaf ongeveer 28 weken voelen we ook hoe de baby ligt en hoever het hoofdje is ingedaald in je bekken. We zullen telkens je gewicht bepalen, je bloeddruk meten en je welzijn bewaken. We vragen hoe het met je gaat, of je vragen hebt en we verstrekken steeds de nodige informatie. Verder geven wij je graag de gelegenheid om je persoonlijke wensen of specifieke onderwerpen te bespreken. 

 

Gynaecoloog aanwezig

Om de ca. 6 weken houden wij samen met een gynaecoloog van het Amphia spreekuur op de Essendonk voor die zwangeren die een verhoogd risico hebben op complicaties.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een vorige keer met een keizersnede bent bevallen of veel bloed bent verloren, je bepaalde medicatie gebruikt of bekend bent met een ziekte of aandoening die invloed kan hebben op de zwangerschap. Deze voorbeelden zijn niet volledig. We kijken naar ieders persoonlijke situatie en schatten zo in wat je eventueel aan extra zorg nodig hebt. Hierover zijn uitgebreid afspraken gemaakt met de gynaecologen van het Amphia. Mocht je hiervoor in aanmerking komen, dan wordt dat uiteraard vooraf met je besproken. 
Dit gezamenlijk overleg heeft als voordeel dat je samen met ons èn de gynaecoloog een persoonlijk zorgplan afspreekt voor je zwangerschap en/of bevalling en het scheelt je een extra bezoek naar het ziekenhuis. 

Let op!  gynaecologie, ziekenhuisbevallingen en couveuseafdeling zijn uitsluitend op locatie Langendijk                                                                                                                                                                                                                                                                    

We zijn altijd bereikbaar via
Tel: 076 5228847

Dit nummer staat doorgeschakeld naar de mobiele telefoon van de dienstdoende verloskundige. Indien we even niet op kunnen nemen of in gesprek zijn, hoort u het spoedpiepernummer. Géén spoed, graag later terugbellen.

Spreekuur in Breda en Prinsenbeek na telefonische afspraak.

Breda, Haagse Beemden Essendonk 7a
Prinsenbeek, Klaverveld 55