076 5228847

Wat te regelen tijdens de zwangerschap

Kraamzorg

De kraamverzorgster assisteert ons tijdens de bevalling en maakt je de eerste week na de geboorte wegwijs in de verzorging en voeding van je kindje.
Het is verstandig om dit al rond 13 weken zwangerschap aan te vragen.
Kraamzorg kun je aanvragen via je verzekering. Je kunt ook zelf direct contact opnemen met een kraamzorgorganisatie naar keuze, Het is daar bij wel verstandig om na te gaan of zij een contract hebben met je verzekering in verband met de vergoeding.
 

Erkenning

Als je niet getrouwd bent is het verstandig om in de zwangerschap de erkenning, het ouderlijk gezag en de achernaam van het kindje re regelen. Zie ook: erkenning en ouderlijk gezag
Maak hiervoor tijdig een afspraak in het gemeentehuis bij voorkeur voor je 24 weken zwangerschap zodat ook bij onvoorziene omstandigheden alles goed geregeld is. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente. gemeente Breda: erkenning van een kind


Verlof

Je hebt recht op 16 weken verlof, waarvan verplicht 4 weken vóór je uitgerekende datum en 10 weken na de geboorte van je kindje. Het zwangerschapsverlof mag je 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum in laten gaan.
Als je in loondienst werkt vraag je je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever.
Heb je een uitkering dan vraag je verlof en uitkering aan bij het UWV.
Als zelfstandige kun je mogelijk een uitkering bij het UWV aanvragen.
Voor de aanvraag heb je een zwangerschapverklaring nodig. Die krijg je van ons nadat bij de termijnecho de definitieve uitgerekende datum is vastgesteld. 
Meer informatie vind je op zwangerschapsverlof / bevallingsverlof

Geboorteverlof voor partners:
Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week. Werk je als partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijg je 30 uur verlof. Je mag dit naar eigen inzicht opnemen, maar wel binnen 4 weken na de geboorte of thuiskomst van de baby. Is er iets anders geregeld in de CAO? Dan gelden die regels. Meer informatie vind je op geboorteverlof-en-partnerverlof


Medicijngebruik

Laat je behandelend arts en apotheek altijd weten dat je zwanger bent om te voorkomen dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die afgeraden worden tijdens de zwangerschap.
Nadat je de eerste keer bij ons bent geweest lichten wij in principe je huisarts in, indien je hiertegen geen bezwaar hebt.


Kraampakket

Rond de 30 weken zwangerschap krijg je van je zorgverzekering een kraampakket toegestuurd. Mocht je hier niet voor verzekerd zijn dan raden we je aan vóór 37 weken zelf een kraampakket te kopen. Ook als je niet thuis wil bevallen. Het kraampakket bevat spullen die je nodig hebt in de kraamperiode na de bevalling. Je kunt via internet een compleet kraampakket kopen, maar je kunt hem ook zelf samenstellen.
Wat je minimaal nodig hebt: 

  • 1 grote Matrasbeschermer
  • 1 pak onderleggers (60 x 60 cm)
  • navelklem
  • flesje alcohol (70%)
  • handontsmetting
  • 2 pakken kraamverband
  • gaasjes
  • verbandwatten
  • 1 grote onderlegger van 60 x 90 cm (voor thuisbevalling)

Kinderopvang

Het is verstandig om al tijdens je zwangerschap te kijken naar eventuele kinderopvang. Bij de meeste organisaties is het mogeijk je al tijdens de zwangerschap aan te melden.


Moeders voor moeders

Help andere vrouwen zwanger worden door urine te verzamelen tussen de 6e en 16e week van de zwangerschap. In je urine zitten hormonen die vrouwen kunnen helpen zwanger te worden. Kijk voor meer informatie op de website www.moedersvoormoeders.nl 

 

 

We zijn altijd bereikbaar via
Tel: 076 5228847

Dit nummer staat doorgeschakeld naar de mobiele telefoon van de dienstdoende verloskundige. Indien we even niet op kunnen nemen of in gesprek zijn, hoort u het spoedpiepernummer. Géén spoed, graag later terugbellen.

Spreekuur in Breda en Prinsenbeek na telefonische afspraak.

Breda, Haagse Beemden Essendonk 7a
Prinsenbeek, Klaverveld 55