top of page

Anticonceptie

Na de bevalling komt een keer het moment dat je weer gaat nadenken over anticonceptie.

Het is raadzaam om hier even goed bij stil te staan.

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiemiddelen en soms is een anticonceptie die je voor je zwangerschap gebruikte daarna minder of niet geschikt. Bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft, mag je niet zo maar alle anticonceptiemiddelen gebruiken.

Of misschien heb je na het stoppen van je vorige anticonceptie gemerkt dat je lichaam veranderd is en wil je iets anders proberen.

Wij geven je graag informatie over de verschillende mogelijkheden.

Of kijk eens op de website anticonceptie.nl 

Spiraal

Je kunt bij ons op de praktijk terecht voor het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje

Vanaf 6 tot 10 weken na je bevalling (afhankelijk van het verloop van de bevalling) kunnen wij op de praktijk een spiraaltje plaatsen. Dit kan een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje zijn. Twijfel je over welk spiraaltje het beste bij je past? Neem dan contact met ons op. We bespreken jouw wensen en verwachtingen en kiezen dan samen welk spiraaltje de beste keuze zou zijn. Een spiraaltje kan 5 tot 10 jaar blijven zitten. Na deze periode kunnen we hem verwijderen en een nieuwe inbrengen. Ook kunnen we het spiraaltje eerder verwijderen wanneer je een actieve kinderwens hebt. We laten het spiraaltje naar de apotheek sturen waarna je deze zelf ophaalt. Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of zij deze vorm van anticonceptie zullen vergoeden. Het spiraaltje neem je mee naar de afspraak op de praktijk. Tijdens de afspraak leggen we je uit hoe we het spiraaltje gaan plaatsen. De plaatsing zelf duurt meestal maar zo’n 5 minuten.
Ook wanneer je niet eerder (bij ons) bevallen bent, kun je contact opnemen om een spiraaltje te laten plaatsen of verwijderen.

 

Implanon

Vanaf 4 weken na de bevalling kunnen we een Implanon (hormoonstaafje) plaatsen. Dit is een flexibel staafje (ter grootte van een tandenstoker) die we aan de binnenkant van je bovenarm plaatsen. Je huid wordt hierbij eerst verdoofd. De plaatsing van een Implanon duurt maar een paar minuten. Een Implanon kan tot 3 jaar blijven zitten. Na deze 3 jaar kunnen wij hem verwijderen en een nieuwe inbrengen. Wanneer je eerder een actieve kinderwens hebt, kunnen we een Implanon ook binnen de 3 jaar verwijderen. Het bestellen van een Implanon doen wij. Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of deze vorm van anticonceptie vergoed wordt. Ben je benieuwd of deze vorm van anticonceptie bij jou past? Neem dan contact met ons op. Ook wanneer je niet eerder (bij ons) bent bevallen.

 

Noodanticonceptie

Wanneer je onbeschermd gemeenschap hebt gehad maar geen wens hebt om zwanger te worden, kun je kiezen voor noodanticonceptie. Dit houdt in dat je uiterlijk 120 uur (5 dagen) na de gemeenschap een koperspiraaltje laat plaatsen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. 

Verloskundige Zorg in Breda, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert

bottom of page