- Waar bevallen? thuis of ziekenhuis
​
​
- Soorten weeën
- Verschillende fasen
- Baringspijn
- Baringshoudingen
​
Onze begeleiding bij de bevalling
- Ondersteuning
- Onderzoeken
- Samenwerking
- Wat als het medisch wordt?
​
​
Onze begeleiding bij de bevalling
​
​
Ondersteuning
Als je bevalling begonnen is, komen we bij jullie langs. We kijken hoe het gaat met jou en de baby in je buik. We willen ook weten hoe ver de bevalling gevorderd is. Hier komen we achter door middel van (inwendig) onderzoek.
We bespreken vervolgens aan welke begeleiding jullie behoefte hebben en we geven je advies om met de weeën om te gaan.
In het begin kunnen we jullie vaak nog een tijdje ongestoord samen in je vertrouwde omgeving laten.
Als je in het ziekenhuis wil bevallen, kijken we samen wat het beste moment is daar heen te gaan.
Afhankelijk van jullie wensen en hoe ver de bevalling gevorderd is, zullen we bij je blijven om je te helpen en te ondersteunen. We helpen je met het opvangen van de weeën door bijvoorbeeld samen ademhalingstechnieken of houdingen toe te passen. We adviseren over het toepassen van massage of warmte als je dat wil. Of misschien is het al voldoende voor je dat we gewoon bij je zijn.
Als de bevalling zo ver gevorderd is, dat je kindje binnen een paar uur wordt verwacht, blijven we sowieso bij je om je te helpen.
De kraamverzorgster wordt tevens opgeroepen om ons te komen assisteren bij de bevalling en na de bevalling zal zij voor jou en je baby zorgen. Samen met je partner kun je daarna rustig bijkomen samen met jullie kleine wondertje.
​
​
Onderzoeken
Tijdens de bevalling zullen we een aantal onderzoeken doen:
- harttonen luisteren om de conditie van de baby te volgen
- inwendig onderzoek (zie foto) om het verloop van de bevalling te beoordelen.
Tijdens dit onderzoek voelen we het volgende:
-
de baarmoedermond
-
de ontsluiting
-
de vliezen
-
de ligging van de baby
-
de indaling van de baby
Veel vrouwen vinden een inwendig onderzoek ongemakkelijk. Maar het is niet pijnlijk. We proberen de inwendige onderzoeken zoveel mogelijk te beperken. Geef het aan als je een inwendig onderzoek spannend vindt of wanneer je hier in het verleden vervelende ervaringen mee hebt gehad.
- bloeddruk meten
- temperatuur meten als we denken dat dat nodig is.
​
​
Samenwerking
Tijdens de bevalling werken we samen met kraamverzorgende.
Als je thuis bevalt laten we de kraamverzorgende komen als we verwachten dat de baby spoedig geboren gaat worden. De kraamverzorgende assisteert ons bij de bevalling.
In het ziekenhuis is er altijd een kraamverzorgende aanwezig. Zij zorgt daar tevens voor jullie comfort.
​
​
Wat als het medisch wordt?
Het is goed om je te realiseren dat elke bevalling anders gaat, en dat ook niet alle bevallingen 'volgens het boekje' verlopen. Dit hoeft niet altijd erg te zijn. Soms loopt het gewoon anders. Als iets niet goed verloopt dan dragen we je over aan de gynaecoloog.
​
Als je al in het ziekenhuis bent blijf je op dezelfde kamer, er komt alleen iemand anders verder je bevalling begeleiden. De zorg wordt dan overgedragen aan personeel van het ziekenhuis, Wij blijven vaak nog even bij je tot we zeker weten dat je de nodige hulp hebt gekregen en je je verder voldoende op je gemak voelt. Afhankelijk van jullie wensen of hoe ver je al bent kunnen we ook blijven tot jullie kindje geboren is.
​
Als je thuis bent en het wordt medisch, nemen wij contact op met het ziekenhuis om je door te verwijzen. We gaan dan samen met jullie naar het ziekenhuis. Als het kan gaan we met eigen vervoer. Dat betekent meestal dat je samen met je partner rijdt en wij rijden achter jullie aan. Als zelf rijden niet meer kan, dan bellen we de ambulance voor het vervoer naar het ziekenhuis. Ook dan zullen wij altijd mee gaan naar het ziekenhuis voor de overdracht en blijven we nog even bij je.
​
______________________________
​