top of page

Welke echo's ?

Vroege echo

 

Rond de 7 weken maken we bij je eerste afspraak een vroege echo op de praktijk. Middels deze echo kunnen we zien of de zwangerschap mooi in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Ook kunnen we het kindje meten om zo meer informatie te krijgen over hoever je ongeveer zwanger bent. We kijken of we één of meer kindjes zien. Soms kan het nog te vroeg zijn om via de buik goed beeld te krijgen. In dat geval kunnen we een inwendige echo (via de vagina) maken. Een inwendige echo geeft namelijk beter beeld en kan dus meer duidelijkheid bieden. Geeft het gerust aan als je moeite hebt met een inwendige echo of het liever niet wil. We kunnen dan samen naar een passende oplossing zoeken.

Termijnecho

 

Rond de 10 weken zwangerschap wordt de termijnecho gemaakt. In deze periode van de zwangerschap groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Oftewel, de uitgerekende datum wordt tijdens deze echo definitief vastgesteld.

Verder wordt gekeken naar:

  • aanwezigheid van armen en benen

  • maag en blaas

  • buikwand

  • vorm van het hoofdje

  • profiel van de baby

20 weken echo

 

Rond de 20 weken kunnen de organen van de baby goed in beeld gebracht worden. Hierdoor kunnen een aantal aangeboren afwijkingen worden opgespoord. 

Het is een uitgebreid medisch onderzoek dat plaatsvind in Echocentrum Focus en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde echoscopisten.
Indien er ook maar geringe twijfel is volgt direct een doorverwijzing naar een gespecialiseerde gynaecoloog voor verder onderzoek. (GUO - geavanceerd ultrasoon onderzoek)

Meer info over de 20 weken echo

34 weken echo

 

 

Rond de 34 weken krijg je in onze praktijk een echo van ons aangeboden. Je baby is dan al vrij groot en we kunnen het kindje dus niet meer helemaal in beeld krijgen. Maar we kunnen wel details zien. Zoals het gezichtsprofiel, een handje of een voetje enz. We zien dan ook of het kindje ligt zoals we dachten en we kunnen een beter indruk krijgen van de groei en het vruchtwater.

Mocht er sprake zijn van een stuitligging, dan zullen we jullie uitgebreid uitleg geven over de keuzes die er dan op jullie pad komen.

Liggingsecho

 

Wanneer is vastgesteld dat jullie kindje niet in hoofdligging ligt bij 34 weken wordt er een liggingsecho gemaakt bij Focus. De precies ligging en houding van de baby wordt bekeken.

Verder wordt gekeken naar vruchtwater, groei en placenta. Informatie die op dat moment belangrijk is om samen tot een goede keuze te komen voor het vervolgbeleid.

Groeiecho

 

Tijdens de zwangerschap controleren we bij elke spreekuurbezoek uitwendig de groei van de baby. Dit doen we o.a. door de groei van je buik te meten. Als we twijfels hebben over de groei of als je buik harder of juister minder hard dan gemiddeld groeit, wordt er een groei echo gemaakt om een completer beeld te hebben van de grootte van jullie kindje.

Bij een groei-echo wordt het hoofd, het buikje en de bovenbenen van de baby gemeten. 

Baby's zijn niet allemaal even groot. Ze mogen kleiner of groter dan gemiddeld zijn. Er zijn echter ondergrenzen en bovengrenzen afgesproken. Bij een groei-echo wordt beoordeeld of een kindje met de groei mooi tussen de lijnen zit.

_______________________________

Echo op de praktijk

Welke echo's?

- Vroege echo

- Termijnecho

- 20 weken echo

- 34 weken echo

- Liggingsecho

- Groeiecho

Echocentrum Focus

Verloskundige Zorg in Breda, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert

bottom of page