top of page

Wat te regelen in de zwangerschap?

​

​

Huisarts / apotheek

​

Laat je behandelend arts en apotheek altijd weten dat je zwanger bent om te voorkomen dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die afgeraden worden tijdens de zwangerschap.
Nadat je de eerste keer bij ons bent geweest lichten wij in principe je huisarts in, indien je hiertegen geen bezwaar hebt.

​

​

Kraamzorg

 

Om er zeker van te zijn dat je na de bevalling de nodige deskundige hulp krijgt, is het  verstandig om al vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen. Je kunt zelf kiezen via welke organisatie je kraamzorg wil krijgen.

Kijk eens rond op internet welke je aanspreekt, vraag naar de ervaringen van familie of vrienden. Vergeet ook niet bij je zorgverzekeraar te checken met welke kraamzorgorganisatie zij een contract hebben, zodat je zeker weet dat het vergoed wordt.

​

​

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

​

De plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen in het ziekenhuis in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg.

​

Eigen bijdrage

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,50 euro per uur (2020). Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je een eigen bijdrage van 18 euro per dag (voor het kind) en 18 euro per dag (voor de moeder) voor de kraamzorg. Dit staat los van de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Heb je een aanvullende verzekering, dan kan ook dit mogelijk (deels) vergoed worden. Check hiervoor je polis.

​

​

Verzekering

 

Veel kosten rondom je zwangerschap worden vergoed vanuit je basisverzekering. Voor een aantal kosten moet je nog een eigen risico of eigen bijdrage betalen. Een aanvullende verzekering kan deze kosten vergoeden. Het kan verstandig zijn om je polis hierop nog eens goed na te kijken om straks niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Soms kan het zinvol zijn om je polis nog voor de bevalling aan te passen. Informeer hierover bij je zorgverzekering.

​

Geef bij je zorgverzekeraar ook door dat je zwanger bent. In de meeste gevallen krijg je dan een kraampakket thuisgestuurd met spullen die je nodig hebt bij de bevalling en in de kraamtijd. 

​

​

Kraampakket 

​

Een kraampakket is noodzakelijk ook als je in het ziekenhuis  wilt of moet bevallen. In de meeste gevallen krijg je een kraampakket via je zorgverzekeraar. Vraag hem op tijd bij je zorgverzekeraar aan.

Wanneer je geen kraampakket krijgt van je zorgverzekeraar, dan kun je deze ook zelf samenstellen. 

Wat moet er in een kraampakket zitten?

  • Plastic zeil (matrasbescherming)

  • Minimaal tien celstofmatjes

  • Minimaal tien grote gazen (10x10 cm)

  • Een doosje kleine gazen 

  • Navelklem of cordring

  • Watten

  • Flesje alcohol

  • Handontsmetting

  • Twee pakken kraamverband

  • Twee pakken maandverband

​

​

Erkenning

 

Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag ook 'rechtshandelingen' verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure. 

Meer informatie: erkenning en gezag

​

Maak hiervoor tijdig een afspraak in het gemeentehuis bij voorkeur voor je 24 weken zwangerschap zodat ook bij onvoorziene omstandigheden alles goed geregeld is. Meer informatie vindt je op de website van de gemeente. gemeente Breda: erkenning van een kind

​

​

Verlof

 

Zwangerschapsverlof

Je hebt recht op 16 weken verlof, waarvan verplicht 4 weken vóór je uitgerekende datum en 10 weken na de geboorte van je kindje. Het zwangerschapsverlof mag je 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum in laten gaan.
Als je in loondienst werkt vraag je je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever.
Heb je een uitkering dan vraag je verlof en uitkering aan bij het UWV.
Als zelfstandige kun je mogelijk een uitkering bij het UWV aanvragen.
Voor de aanvraag heb je een zwangerschapverklaring nodig. Die krijg je van ons nadat bij de termijnecho de definitieve uitgerekende datum is vastgesteld. 
Meer informatie vind je op zwangerschapsverlof / bevallingsverlof

​

Geboorteverlof voor partners:
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij.

Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week. Werk je als partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijg je 30 uur verlof. Je mag dit naar eigen inzicht opnemen, maar wel binnen 4 weken na de geboorte of thuiskomst van de baby. Is er iets anders geregeld in de CAO? Dan gelden die regels.

 

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020: 5 weken

Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Meer informatie vind je op geboorteverlof-en-partnerverlof

​

​

Kinderopvang

​

Heb je na je verlof kinderopvang nodig, dan is het raadzaam om hier al voor de geboorte van jullie kindje naar op zoek te gaan. Kies je voor een kinderdagverblijf of een gastouder? Of gaat jullie kindje opgevangen worden door familie?

Houdt er rekening mee dat bij sommige kinderdagverblijven of gastouders wachtlijsten zijn.

​

​

Moeders voor moeders

 

Help andere vrouwen zwanger worden door urine te verzamelen tussen de 6e en 16e week van de zwangerschap. In je urine zitten hormonen die vrouwen kunnen helpen zwanger te worden. Kijk voor meer informatie op de website www.moedersvoormoeders.nl.

​

______________________________

​

​

Controles in de zwangerschap

- Eerste controle

- Vervolgcontroles

- Na 40 weken

- Gynaecoloog op de praktijk

​

Onderzoeken

- Bloedonderzoek

- Echo

- Prenatale screening

- Prenatale diagnostiek

​

Leefgewoonte en adviezen

- Voeding

- Vitamines

- Medicijnen

- Roken en alcohol

- Sport en ontspanning

- Dieren

​

Wat te regelen?

- Huisarts / apotheek

- Kraamzorg

- Verzekering

- Kraampakket

- Erkenning

- Verlof

- Kinderopvang

- Moeders voor moeders

​

Zwangerschapsklachten

​

Zwangerschapscursussen

​

​

huisarts / apotheel
kraamzorg
verzekering
kraampakket
erkenning
verlof
kinderopvang
moeders voor moeders

Verloskundige Zorg in Breda, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert

bottom of page