top of page

Voorbereiding

- Waar bevallen? thuis of ziekenhuis

- Wat heb je nodig?

- Wensen voor je bevalling

- Geboorteplan

​

Wanneer bellen?

​

Verloop van de bevalling

- Verschillende fases

- Soorten weeën

- Baringspijn

- Baringshoudingen

​

Onze begeleiding bij de bevalling

- Ondersteuning

- Onderzoeken

- Samenwerking

- Wat als het medisch wordt?

​

​

Verloop van de bevalling

​

​

Verschillende fases

 

Een bevalling bestaat uit 3 fases:

  • de ontsluiting

  • de uitdrijving

  • de nageboorte

​

De ontsluiting.

De ontsluiting is de de fase vanaf het begin van de regelmatige weeën tot aan de volledige ontsluiting.

Voordat een baarmoedermond goed open kan gaan moet hij eerst platter worden (verstrijken). Pas als de baarmoedermond verstreken is, zal de ontsluiting echt op gang komen.

Gedurende de ontsluitingsfase bouwen de weeën zich steeds meer op. Ze komen sneller achter elkaar, gaan langer duren en worden sterker.

Ondertussen zal het hoofdje van de baby ook dieper in het bekken indalen. Het kan zijn dat de vliezen al gebroken zijn voordat de weeën begonnen. Ze kunnen echter ook tijdens de ontsluitingsfase breken (of door ons gebroken worden). 

Het samenspel van weeën en het dieper komen van het babyhoofdje zal er uiteindelijk voor zorgen dat de baarmoedermond helemaal open gaat. Er is dan sprake van volledige ontsluiting (10 cm).

Bij een eerste kindje gaat de ontsluiting gemiddeld 1 cm per uur vooruit. Bij een volgende bevalling verloopt de ontsluitingsfase vaak iets sneller.

Op het moment dat er volledige ontsluiting is en je persdrang hebt, gaat de ontsluitingsfase over in de uitdrijvingsfase.

​

De uitdrijving.

Dit is de fase waarin je mag meepersen en je kindje geboren zal worden.

Bij een 1e kind duurt de uitdrijving gemiddeld een 3 kwartier tot een uur. Bij een volgende bevalling zal de uitdrijving meestal een stuk sneller gaan. Je kunt in verschillende houdingen bevallen. Liggend in bed of op je zij. Op handen en knieën leunend. Of verticaal zittend op een baarkruk of staand. 

Of misschien wil je in bad bevallen.

Zolang het verloop van de bevalling het toelaat, ben je vrij om je eigen keus te maken.

​

De nageboorte.

Na de geboorte van je kindje, moet de placenta (de moederkoek) nog geboren worden.

Doordat de baarmoeder sterk samentrekt na de geboorte van de baby, zal de placenta loslaten en geboren worden. We geven normaal gesproken een injectie om dit proces te versnellen. Dit doen we om het bloedverlies zoveel mogelijk te beperken. 

Om te veel bloedverlies te voorkomen is het de bedoeling dat de placenta geboren wordt binnen 30 minuten na de geboorte van je baby .

​

​

Soorten weeën

 

Je hebt weeën nodig om ontsluiting te krijgen en om je kindje geboren te laten worden. Een wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoeder. De samentrekkingen lijken op golven die komen en gaan. Tussen de weeën door heb je een paar minuten rust. In het begin zijn de pauzes tussen twee weeën nog vrij lang; wanneer de bevalling vordert zul je merken dat de pauzes steeds korter worden en de weeën steeds krachtiger.

​

​

Baringspijn

​

Iedere vrouw en iedere bevalling is anders. Iedereen ervaart pijn anders. Bevallen doet pijn. De pijn wordt veroorzaakt door de weeën die voor de ontsluiting zorgen.

Hoe je de pijn zult ervaren en hoelang de bevalling gaat duren, dat kan niemand voorspellen. 

Gelukkig zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten en de pijn zo goed mogelijk op te vangen.

​

Natuurlijke pijnstillers

Tijdens de bevalling maakt je lichaam een stofje aan, endorfine, waardoor je de pijn minder voelt en je tussen de weeën door beter kunt ontspannen. Door dit stofje raak je vaak in de loop van de bevalling meer in jezelf gekeerd. Dat kan helpen om rustig te blijven. En hoe beter je kunt ontspannen, hoe meer endorfines je aanmaakt.

​

Naast de endorfines zijn er nog ander trucjes om de pijn te verzachten.

  • Warmte: een warme douche, bad of kruik. Denk ook lekkere warme sokken en een warme ruimte.

  • Massage: laat je masseren op pijnlijke plaatsen (vaak de rug) of laat iemand tegendruk geven. Deze tegendruk verzacht vaak de pijn.

  • Veilige omgeving: zorg dat je op een plek bent waar je je fijn voelt en met mensen bent bij wie je je op je gemak voelt.

  • Positief denken: elke wee die geweest is, komt niet meer terug en brengt je een stap dichter bij de geboorte van jullie kindje.

  • Concentratie: Concentreer je tijdens een wee op je ademhaling. Adem door je neus in en blaas door je mond uit. Probeer tussen de weeën door weer tot rust te komen. Of gebruik de tips die je van een zwangerschapscursus kent.

  • Verschillende houdingen: Het aannemen van verschillende houdingen tijdens de weeën kan de pijn verlichten. Doe waar jij je prettig bij voelt

​

Pijnstilling met medicijnen

Als de natuurlijke pijnstillers niet voldoende zijn, kun je ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis en beval je onder verantwoording van de gynaecoloog. De reden is dat elk medicijn bijwerkingen kan geven, zowel bij jou als de baby. 

​

De pijnbestrijdingen die je in het Amphia ziekenhuis kunt krijgen zijn:

  • Pijnpompje (Remifentanil)

Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

  • Ruggenprik (Epidurale Analgesie)

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil blijven liggen of zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt.

Een ruggenprik heeft op zich weinig effect op de conditie van je kindje. Als er complicaties zijn, bijvoorbeeld door koorts, zijn er wel gevolgen. Je kindje kan dan medicijnen krijgen of moet langer in het ziekenhuis blijven.

​

Meer informatie over pijnstilling bij de bevalling.

​

​

Baringshoudingen

 

Als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen, is het vaak moeilijk om je te ontspannen. Ga dan naar een plek waar jij je prettig voelt en probeer uit in welke houding jij het beste kunt ontspannen. 

Bijvoorbeeld:

  • Op bed liggen in verschillende houdingen

  • Achterstevoren op een stoel terwijl je leunt op de rugleuning

  • Zitten en een beetje wiegen op een skippybal/fitnessbal

  • Rondlopen of staan

  • Hangen aan de rand van je bed of aan je partner.

  • Voorover op handen en knieën

  • In bad liggen of onder de douche staan of zitten.

  • enz..

Zie ook de folder bevalhoudingen

​

Baarkruk

Je kunt ook zittend op de baarkruk bevallen. Wij hebben standaard een baarkruk bij ons voor als je die thuis wil gebruiken en in het ziekenhuis is ook een baarkruk aanwezig.

​

Badbevallng

Indien je niet alleen je weeën wilt opvangen in warm water, maar ook echt in bad wilt bevallen is het nodig een speciaal bevalbad te huren als je thuis wilt bevallen.

In Ampia Molengracht is dit niet nodig, er zijn twee kamers met een groot bevalbad.

We hebben beide ervaring met het begeleiden van badbevallingen.

​

______________________________

​

​

Verloskundige Zorg in Breda, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert

bottom of page