- Kraamzorg
- Zorg van de verloskundige
​
​
- Borstvoeding
- Flesvoeding
​
- Aangifte
- Informeren huisarts
- Informeren zorgverzekering
- Aanvragen kinderbijslag
- Kinderopvangtoeslag
​
​
​
​
​
​
Zorg in de kraamtijd
​
De kraamtijd periode is bedoeld om te herstellen van de bevalling, jullie kindje te leren kennen en handig te worden in de verzorging van jullie kindje.
De kraamverzorgende en wij als verloskundigen ondersteunen je hierbij.
De kraamtijd bestaat officieel uit de eerste 8-10 dagen na de bevalling. De dag van de bevalling wordt daarbij als eerste dag geteld.
We proberen de zorg zoveel mogelijk aan te passen aan jullie wensen en het verloop van de kraamtijd.
​
​
Kraamzorg
​
De kraamverzorgende komt in de eerste week na de bevalling elke dag bij jullie thuis om te helpen met de verzorging van moeder en kind. In deze week is ze jullie steun en toeverlaat
Wat doet de kraamzorg?
-
Ze houdt jullie gezondheid goed in de gaten, doet controles bij moeder en kind.
-
Helpt bij de voeding van de baby
-
Leert je vertrouwd te worden met de verzorging van de baby
-
Geeft veel praktische informatie over het ouderschap
-
Ze doet eventueel licht huishoudelijk werk zodat jij alle ruimte hebt om uit te rusten
-
Probeert je in de watten te leggen, iets wat je absoluut hebt verdiend na de bevalling.
​
De Nederlandse kraamzorg is uniek in de wereld. Er is geen land ter wereld waar kersverse ouders thuis hulp krijgen in de eerste week na de bevalling.
De basisverzekering vergoedt kraamzorg. Je hebt wel een eigen bijdrage van €4,50 (2020) per uur. Je kunt je voor de kosten van de eigen bijdrage wel aanvullend verzekeren.
​
​
Verloskundige zorg in het kraambed
Ook onze zorg stopt niet na de bevalling. We blijven verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en baby. We komen in de kraamtijd regelmatig langs om te kijken of het herstel na de bevalling goed gaat.
We bespreken de controles die door de kraamverzorgende zijn uitgevoerd en bij eventuele bijzonderheden staan we uiteraard langer stil.
Ook willen we weten hoe het met jullie kindje en de voeding gaat. We geven aanvullende informatie, zorg en aandacht. We vinden goede zorg en een goed herstel na de bevalling erg belangrijk.
We stemmen samen met de kraamverzorgende af welke zorg er nodig is en we horen ook heel graag hoe met met jullie gaat en hoe jullie het ervaren. Neem als kraamvrouw ook de tijd voor jezelf en geniet van je kindje. Laat ook die kraamtranen rustig komen het hoort er allemaal bij.
​
Natuurlijk praten we uitgebreid na over de bevalling en eventuele vragen hierover kun je altijd met ons bespreken.
​
Mocht er zich in de kraamweek onverhoopt een complicatie voordoen, dan overleggen wij laagdrempelig met de huisarts, de gynaecoloog of kinderarts.
​
Na de kraamtijd sluiten we het kraambed af en nemen de huisarts en het consultatiebureau de zorg voor jou en jullie kindje over. We blijven echter tot zes weken na de geboorte een aanspreekpunt bij vragen of klachten die verband houden met ontzwangeren, de bevalling, de kraamtijd en jullie kindje.
Bel ons gerust.
​
______________________________
​
​