top of page

Voorbereiding

- Waar bevallen? thuis of ziekenhuis

Wat heb je nodig?

- Wensen voor je bevalling

- Geboorteplan 

​

Wanneer bellen?

​

Verloop van de bevalling

- Soorten weeën

- Verschillende fases

- Baringspijn

- Baringshoudingen

​

Onze begeleiding bij de bevalling 

- Ondersteuning

- Onderzoeken

- Samenwerking

- Wat als het medisch wordt?

​

Wanneer bellen?

​

Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is, mag je op elk tijdstip bellen, ook midden in de nacht. Ook bij twijfels kun je ons te allen tijde bellen. 

​

Maar als houvast hebben we hier een aantal handvatten:

​

Voor 37 weken bel je altijd bij weeën, bloedverlies of gebroken vliezen.

​

Na 37 weken bel je ons als het volgende zich voordoet:

​

Laat je niet van de wijs brengen door voorweeën, valse weeën en indalingsweeën. Deze weeën zijn onregelmatig qua sterkte en frequentie. Ze kunnen pijnlijk en vermoeiend zijn, maar geven geen ontsluiting.Neem een warme douche en probeer nog wat te rusten.

​

​

Weeën

 

Is het je eerste bevalling? 

Bel ons als je twee uur lang om de vier minuten regelmatige weeën hebt die ongeveer een minuut duren

Ben je al eerder bevallen?

Bel ons dan als je één uur lang om de vijf minuten weeën hebt of eerder als daar advies over is gegeven tijdens je controles. Of je belt als je het gevoel hebt dat het nodig is.

​

​

Vruchtwaterverlies

 

Wanneer de vliezen breken, merk je dat je opeens vaginaal vocht verliest. Het kan een plons vocht zijn, maar je kan ook kleine beetjes vocht verliezen. Probeer wat vruchtwater op te vangen en bewaar je slipje als deze nat geworden is.

​

Breken je vliezen overdag?

dan bel je ons altijd.

​

Breken je vliezen 's nachts? Kijk dan goed naar de kleur!

  • Is het vruchtwater helder of een beetje rozig en heb je geen weeën, dan hoef je ons 's nachts niet te bellen. Probeer nog wat te slapen, want er bestaat een grote kans dat je later die dag weeën gaat krijgen en gaat bevallen. Bel ons dan wel de volgende ochtend. We spreken dan met je af wanneer we bij je komen kijken.

  • Is het vruchtwater, geel, groen of bruin dan bel je ook 's nachts. Dit is een teken dat jullie kindje in het vruchtwater gepoept heeft en dat is voor ons een reden om een controle te komen doen.  

​

Zijn je vliezen gebroken dan mag je nog niet in bad zolang je geen regelmatige weeën hebt. Douchen is geen probleem, maar gebruik geen vaginale douche.

​

​

Bloedverlies

​

Een beetje bloedverlies is normaal bij een bevalling. Vooral tijdens de weeën (bloedverlies uit de baarmoedermond die verder open gaat) of bij het breken van de vliezen (het vruchtwater is dan vaak lichtroze)

Wanneer je ruim bloedverlies hebt zoals bij een menstruatie neem dan direct contact met ons op.

​

​

Ongerustheid

 

Bovenstaande is een richtlijn. ​

Niet één bevalling is hetzelfde. 

Als je ons nodig hebt en geen van bovenstaande punten is van toepassing, of als je ongerust bent, mag je natuurlijk altijd bellen.

​

​

Slijmprop

 

Soms verlies je de laatste weken van je zwangerschap de slijmprop. Deze kun je verliezen als prop, of in gedeeltes. Het verliezen van de slijmprop is geen teken dat je gaat bevallen. De bevalling kan gerust nog enkele dagen of weken op zich laten wachten. Soms verliezen vrouwen de slijmprop wel aan het begin of tijdens de bevalling.

​

______________________________

​

​

Verloskundige Zorg in Breda, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert

bottom of page