top of page

Controles in de zwangerschap

​

​

Eerste controle

 

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je met ons contact opnemen om een afspraak voor de eerste controle te maken. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig. De eerste controle plannen we meestal rond 7 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze afspraak duurt ongeveer 45 minuten.

​

Bij dat eerste bezoek maken we een echo om een indruk te krijgen van de zwangerschapsduur en de vitaliteit. We kijken of we al een kloppend hartje kunnen zien.

​

Wij zullen een aantal vragen stellen over je gezondheid, levenswijze, de gezondheid van je partner en andere familieleden.

Verder bespreken we eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen.

Er worden ook al een paar lichamelijke controles gedaan zoals je bloeddruk meten, je gewicht bepalen en we onderzoeken je buik om de grootte van je baarmoeder te beoordelen.

​

Je krijgt folders mee met belangrijke informatie en een formulier om bloed te laten prikken voor een standaard bloedonderzoek zwangeren.

​

We vragen ook of je informatie wil krijgen over prenatale screening. Als je dit inderdaad wenst, dan krijg je van ons nog extra informatie mee over de mogelijkheden die er zijn om je baby te laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen.

Je kunt zelf alvast eens kijken op PNS: prenatale screening 

​

​

Vervolgcontroles

 

Tijdens je gehele zwangerschap kom je regelmatig op de praktijk voor controles.

In het begin iedere 4 weken. Hoe verder je zwanger bent hoe vaker je komt. Vanaf 37 weken controleren we je elke week totdat je bent bevallen.

​

Bij iedere controle houden we nauwgezet het verloop van de zwangerschap in de gaten. 

De groei van je baarmoeder wordt gecontroleerd, we luisteren naar het hartje van de baby.

Vanaf ongeveer 28 weken voelen we ook hoe de baby ligt en hoever het hoofdje is ingedaald in je bekken. We zullen  telkens je bloeddruk meten en bespreken hoe het met je gaat.

​

Tijdens deze controles kun je je vragen stellen, we geven extra adviezen en de nodige informatie.

We zorgen ervoor dat op tijd de juiste onderzoeken worden uitgevoerd. Verder geven wij je graag de gelegenheid om je persoonlijke wensen of specifieke onderwerpen te bespreken.

​

Als we enig moment twijfels hebben over je zwangerschap, dan schakelen we de gynaecoloog in of we verwijzen je door naar de hulpverlener die jou het beste kan helpen zoals een gynaecoloog, huisarts, kinderarts of fysiotherapeut.

​

​

Na 40 weken

​

Wat als de uitgerekende datum voorbij is?

Je uitgerekende datum is voorbij en je bent nog steeds niet bevallen. Dat is niet iets om je zorgen over te maken.
Op je uitgerekende datum ben je 40 weken zwanger. De normale periode om te bevallen ligt tussen de 37 en 42 weken. 93% van de vrouwen bevalt in deze periode. Uit onderzoek blijkt dat je de meeste kans hebt om te bevallen in de periode tussen de 40 en 41 weken. De controles gaan gewoon door tot je bevallen bent. Wel krijg je na de 41ste week naast de controle bij ons ook extra controles in het ziekenhuis. 

​

Strippen
Maar voordat het zover is, kunnen de weeën na je uitgerekende datum nog elk moment gaan beginnen. Soms kunnen we de natuur een handje helpen door te strippen. Daarbij voelen we eerst via inwendig onderzoek of de baarmoedermond al soepel is en of er al wat ontsluiting is. Als dat het geval is, kan je gestript worden. Bij het strippen woelt de verloskundige met haar vingers de vliezen los van de baarmoedermond (zonder ze te breken). Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling te beginnen. Soms kan het strippen wat pijnlijk zijn, andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen kan de rijping van de baarmoedermond versnellen. 
Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 24 uur weeën.

​

Inleiden
Vanaf 41 weken kan de bevalling als je dat wil, ook zonder medische indicatie, worden ingeleid. Je kunt als de controles goed zijn ook gewoon afwachten tot de 42 weken Pas na  de 42ste week ben je echt overtijd. Dan kom je onder behandeling van een gynaecoloog. Als niets er op wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, zul je dan worden ingeleid.
Tijdens de controles bij de gynaecoloog zullen de verschillende mogelijkheden met je besproken worden.
Als de baarmoedermond voldoende rijp is, is er sprake van ontsluiting en kan de inleiding gestart worden met het breken van de vliezen. Dit kan door de verloskundige (van onze praktijk) worden gedaan. Als je daarna weeën krijgt kun je gewoon thuis of met één van ons in het ziekenhuis bevallen. Als na het breken van de vliezen de weeën niet spontaan op gang komen, krijg je een infuus met een weeënopwekkende medicatie. Dit gebeurt dan op de verloskamers in het ziekenhuis. De gynaecoloog neemt in dat geval de zorg voor jullie van ons over. 
Als blijkt dat de baarmoedermond nog niet helemaal rijp is, dan wordt de inleiding gestart door een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Dit moet er voor zorgen dat je baarmoeder voldoende rijp wordt voor het vervolgens breken van de vliezen en zo nodig weeënopwekkers. deze manier van inleiden gebeurt volledig onder medische begeleiding in het ziekenhuis.
Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. As je baarmoedermond niet rijp is (inleiding met ballon), kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby meestal binnen 24 uur geboren.

​

​

Gynaecoloog op de praktijk

 

Om de 6 weken houden wij samen met een gynaecoloog van het Amphia Ziekenhuis spreekuur in de praktijk op  Essendonk 7a.

Dit spreekuur is bedoeld voor zwangeren die een verhoogd risico hebben op complicaties. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een vorige keer met een keizersnede bent bevallen of veel bloed bent verloren. Of als je bepaalde medicatie gebruikt of bekend bent met een ziekte of aandoening die invloed kan hebben op de zwangerschap. Deze voorbeelden zijn niet volledig.

​

We kijken naar ieders persoonlijke situatie en schatten zo in wat je eventueel aan extra zorg nodig hebt, Hierover zijn uitgebreid afspraken gemaakt met de gynaecologen van het Amphia. Mocht je hiervoor in aanmerking komen, dan wordt dat uiteraard vooraf met je besproken.

​

Dit gezamenlijke overleg heeft als voordeel dat je samen met ons èn de gynaecoloog een persoonlijk zorgplan afpreekt voor je zwangerschap en/of bevalling en het scheelt je een extra bezoek aan het ziekenhuis.

​

​

​

Eerste controle
Vervolgcontroles
Gynaecoloog op de praktijk

Controles in de zwangerschap

- Eerste controle

- Vervolgcontroles

Na 40 weken

- Gynaecoloog op de praktijk

​

​

Onderzoeken

- Bloedonderzoek

- Echo

- Prenatale screening

- Prenatale diagnostiek

​

Beladvies in de zwangerschap

​

Leefgewoonte en adviezen

- Voeding

- Vitamines

- Medicijnen

- Roken en alcohol

- Sport en ontspanning

- Dieren

​

Wat te regelen?

- Huisarts/apotheek

- Kraamzorg

- Verzekering

- Kraampakket

- Erkenning

- Verlof

- Kinderopvang

- Moeders voor moeders

​

Zwangerschapsklachten

 

Zwangerschapscursussen

 

​

Na 40 weken

Verloskundige Zorg in Breda, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert

bottom of page